Zaujíma nás, čo vás zaujíma

Dušan Valent, 2020-12-30 10:45:00

Samozrejme, máme približnú predstavu, o čom by sme chceli písať – viaceré články sú pripravené alebo rozpracované, k iným si postupne hromadíme literatúru. Radi sa však necháme inšpirovať.

Priatelia, v prvom rade vám ďakujeme za priazeň a podporu v prvých mesiacoch našej existencie. Čitateľský záujem nás pozitívne prekvapil a podpora umožnila nášmu projektu pokračovať aj v roku 2021.

 

Samozrejme, máme približnú predstavu, o čom by sme chceli písať – viaceré články sú pripravené alebo rozpracované, k iným si postupne hromadíme literatúru. Radi sa však necháme inšpirovať.

 

Čo vás čaká?

V prvom rade sa pozrieme na svet hradísk z konca doby  bronzovej a začiatku doby železnej, ako aj na záhadných Kimérov, Skýtov a iných kočovníkov, ktorí sa v tom čase prihnali či zatúlali strednej Európy. 

 

Kriticky pozrieme na populárne pseudohistorické či pseudoarcheologické tvrdenia (mapa Piriho Reisa, bagdadská batéria...). 

 

Osvetlíme si korene ďalších mýtov a božstiev (či už slovanských, napr. Mokoš, alebo germánskych, napr. Ódin, alebo blízkovýchodných, napr. biblický Jahve), ako aj pôvod starozákonných tradícií a kníh Biblie. 

 

Konečne vysvetlíme význam nášho loga a jeho archeologické a potenciálne mytologické súvislosti, a povieme si viac o praindoeurópskej spoločnosti a kultúre.

 

Taktiež čoskoro (pri troche šťastia) predstavíme audio-verzie našich článkov (existuje okrem nás ešte niekto, kto zatiaľ nerobí #podcast? :) )

 

O čom by ste chceli čítať vy?

Toto všetko sú naše plány. Zároveň však radi vyjdeme v ústrety témam, ktoré vás zaujímajú (naši podporovatelia na Patreone majú dokonca možnosť témy nám priamo zadávať), pokiaľ sa, samozrejme, týkajú zamerania našej stránky :)

 

Prosíme, ak máte tému, o ktorej by ste radi prečítali, vyjadrite sa v komentároch nášho facebookového príspevku. Ak niektorého z našich autorov zaujme, je možné, že ju skôr či neskôr spracujeme. 

 

Taktiež by nás zaujímala otázka, ktorá nám už dlhšie vŕta v hlave: privítali by ste rozšírenie nášho tematického záberu o _geologickú_ históriu strednej Európy? To znamená články o pôvode a dávnych mikrokontinentov či pra-ostrovov, ktorých zvyšky sa skrývajú pod našimi nohami? 

 

Prosíme, vyjadrite sa prostredníctvom lajku na možnosti v komentároch – „Geologická história“ áno resp. „Geologická história nie“.  

 

-

 

Ak oceňujete našu prácu, prosíme, podporte fungovanie projektu na Patreone. Aj symbolický príspevok pomôže.

 

 


Komentáre:
Vyhľadávanie

Odoberanie noviniek

Partneri