LUMYD potřebuje vaši pomoc!

Pavel Horký, 2022-11-14 20:42:00

Lumyd.eu před nedávnem oslavil druhé výročí svého vzniku. Nyní je na čase jej posunout zase o kus dál.

Za uplynulé dva roky stihl náš magazín přinést již takřka 150 článků zaměřených na témata spojená s historií, mytologií nebo kritickým myšlením a vědeckou prací, stejně jako bezpočet kratších příspěvků na Facebooku, Twitteru a Instagramu.

Za ty dva uplynulé roky jsme se spoléhali na vaši podporu jak na Facebooku, kde každý váš lajk a sdílení pomáhalo šířit náš projekt mezi další čtenáře, tak na Patreonu. V posledních měsících na provoz magazínu přispívaly rovněž reklamy, které jsou sice nepříjemné, za to však nutné, abychom mohli v našem úsilí pokračovat.

Po dvou letech však přichází čas, aby se LUMYD zase o trochu rozrostl.

Magazín, který začínal jako projekt jediného člověka již stihl rozšířit svou redakci a tím i záběr článků. V současné chvíli na webové stránky projektu přispívá svými pracemi sedm autorů, kteří se zabývají tématy od zajímavostí slovenské geologie přes indoevropskou mytologii až po náboženské představy obyvatel Laponska nebo dějiny Slovanů na dolním toku Dunaje v šestém století.

Aktivní jsme rovněž na sociálních sítích, kam dvakrát týdně přinášíme rozličné příspěvky, které upozorňují na zajímavé vědecké objevy nebo prostřednictvím ilustrací pomáhají vizualizovat dávno zmizelý svět.

To vše nám však nestačí a míříme ještě dál. Na svůj čas čekají nová a dosud neprozkoumaná témata a také záhady, které dosud nikdo nevysvětlil.

A vy můžete být při tom.

K tomu všemu potřebujeme vaši pomoc. Dosud jsme se ve věci financí spoléhali převážně na reklamy, které známe všichni. Jsou otravné a vlezlé. Jsou k nevydržení a hlavně: jsou všudypřítomné. Dnes se bez nich však obejde už jen málokterý web. Řeč je o reklamách, kterým je čím dál těžší se vyhnout. Mnozí je blokují pomocí různých rozšíření do svých prohlížečů, jiní rezignovali a už jim nevěnují pozornost. Jen málokdo je ale vidí opravdu rád. Internet by však byl mnohem chudší, kdyby na něm nebyly.

Pro nezávislé tvůrce, jako je naše redakce, představují spolehlivý a snadný přístup k odměně za naši práci. Jejich implementace na webovou stránku je velmi snadná ‒ popravdě stačí jen pár kliknutí ‒ a výdělek se časem dostaví sám. Výdělek je pak určen počtem čtenářů, kteří si článek zobrazí. V případě vysoké čtenosti je tento přístup skoro ideální, nevýhodou představuje snad jen pokles čtenářova pohodlí.

Tedy… na první pohled.

Ruku v ruce s tím, že čtenost ovlivňuje výši odměny, jde často snaha tvůrců zaujmout co největší množství čtenářů. Není to nutně na škodu, ostatně u popularizačních projektů, jako je LUMYD je často záměrem představit vědecké myšlenky širokému okruhu lidí. Problém s tímto přístupem však často spočívá v tom, že magazín, který se touto cestou vydá, začne časem upadat.

Ve snaze získat co nejvíce prokliků na své stránky volí jeho redaktoři čím dál skandálnější titulky, jejichž jediným účelem je přivést ke článku tolik lidí, kolik to jen bude možné. Obsah pak nejenže nemusí odpovídat titulku, ale často může historická fakta zcela překrucovat, aby dosáhl požadované míry bombastičnosti.

Stejně tak musí redaktoři čelit nebezpečí poklesu kvality jejich článků. Většina novinářů, kteří píší o vědě pro tradiční deníky a média, v dnešní uspěchané době nečte studie, o kterých informují. Přebírají tiskové zprávy univerzit a výzkumných ústavů, jejichž týmy s novým objevem přišly a jen málokdy přidávají vlastní komentář a s ním i hodnotu.

Na LUMYDu jdeme jinou cestou.

Proplout mezi strašlivou Skyllou, kterou představují bombastické titulky, a hrozivou Charybdou, nesoucí s sebou jen malou přidanou hodnotu oproti zprávám výzkumníků, je ve světe internetové inzerce velmi obtížné.

Jen málokdo dokáže nástrahám nestvůr na obou stranách úžiny odolat. Proto vás žádáme o vaši pomoc.

Reklamy totiž nejsou naším jediným zdrojem příjmů. Máme i Patreon, kde nás můžete podpořit měsíčními platbami klidně ve výši jediného eura. Kromě dobrého pocitu, že pomůžete očistit další kousek internetu od všudypřítomného reklamního smogu obdržíte i odměny v podobě plakátů, možnost přidávat komentáře na web, poděkování na stránkách magazínu či zprostředkování vašich dotazů předním českým a slovenským vědcům, s nimiž připravujeme rozhovory.

Pět úrovní podpory nabízí dostatečné možnosti, ze kterých si můžete vybrat i s ohledem na odměnu, kterou si za svou pomoc jistě zasloužíte.

Na to, abychom mohli v naší práci pokračovat, rozšířit ji a přinášet vám ji i bez reklam, potřebujeme v tuto chvíli sto euro měsíčně. Zatím jsme na polovině této hodnoty. Pomůžete nám ji překonat?

 

Náš projekt můžete podpořit zde:
patreon.com/lumyd


Komentáre:
Vyhľadávanie

Odoberanie noviniek

Partneri