Vianočné knižné tipy redakcie a autorov magazínu Ľudia, mýty & dejiny

Admin, 2021-12-06 06:30:00

Keďže k oslavám Vianoc (pre niektorých z nás slnovratu) pre mnohých neodmysliteľne patria knižné dary – či už blízkym, alebo hoci aj sebe samému :) –, prinášame niekoľko odporúčaní, ktoré, pevne veríme, našich čitateľov zaujmú.

Dušan Valent, šéfredaktor

Vladimír Bahna: Nadprirodzené skúsenosti a naratívna myseľ (2019)

Vodníci, svetlonosi, „hadí kráľ“ či samotná Smrť – v niektorých regiónoch Slovenska máme svedectvá o stretnutí s nimi doložené z 21. storočia. Pozoruhodná publikácia antropológa V. Bahnu analyzuje tieto svedectvá v kontexte poznatkov o povahe ľudského vnímania a o vzniku a vývoji spomienok a naratívov. Odporúčam každému, kto sa zaujíma o folklór, tzv. mestské legendy, „paranormálne“ javy, náboženské zážitky alebo kritické myslenie vo všeobecnosti.

 

Tom Parker: Saurian - A Field Guide to Hell Creek (2. vydanie 2021)

Každý, kto sa zaujíma o pradejiny života, skôr či neskôr narazí na problém: väčšina publikácií určených širokej verejnosti sa kĺže po povrchu a neumožňuje hlbšie porozumieť svetu dávnych organizmov a ich životnému prostrediu. Táto kniha, venovaná ekosystému slávneho tyranosaura a triceratopsa, je svetlou výnimkou – spája fundovaný, ale zrozumiteľný text, s výnimočnými, odborne v rámci možností maximálne presnými ilustráciami, pomocou ktorých čitateľ získa nevídane hlboké porozumenie toho, ako vyzeral a fungoval „svet T-rexa“. 

 

[reklama]

 

Didier Calin: Indo-European poetics and Latvian folksongs (doplnené vydanie, 2021)

Dovolím si taktiež upozorniť na dielo, ktoré zatiaľ nevyšlo vo fyzickej podobe, ale pevne verím, že mnohých našich čitateľov zaujme, nakoľko ide o najúplnejšiu, najobsiahlejšiu a najrozsiahlejšiu publikáciu na tému indoeurópskej komparatívnej mytológie ako celku za posledných bezmála 15 rokov. Práca baltistu D. Calina je založená na komparácii baltských (litovských) mytologických tradícií s tradíciami iných indoeurópskych etník a obsahuje množstvo originálnych a inšpiratívnych postrehov. Je voľne dostupná na vyššie pripojenom linku.

 

 

Pavel Horký, zástupca šéfredaktora

Sedm zákonů: Miroslav Bárta (2021) 

Letos vydaná kniha Miroslava Bárty potěší všechny ty, které zajímá, jak se civilizace rodí, a jak zaniká. Nejedná se sice o odbornou publikaci, výborně však shrnuje Bártovy myšlenky, které se točí okolo skutečnosti, že všechny kultury, které se v historii objevily, jednoho dne zanikly. Zároveň tato sympatická knížka klade i jednu důležitou otázku: pokud je to tak, jak skončíme my? 

 

Martin Hurbanič: Konstantinopol 626 (2016)

Obsáhlá monografie se věnuje dvěma tématům. Její první část popisuje poslední válku mezi Východořímskou a Sásánovskou říší, s níž je pro českého a slovenského čtenáře spojeno hlavně obléhání Konstantinopole v létě roku 626. Druhá část potom rozebírá odkaz tohoto obléhání. Hurbaničova knihu ocení nejen historici zaměření na politické dějiny, ale také ti, kteří se zajímají o dobové vojenství, protože právě v popisu válečných akcí a dobového válečnictví nemá kniha obdoby.

 

Pavol Jelínek PhD, archeológ a vedecký redaktor 

Jan A. Kozák: Ódinn. Mýtus, oběť a iniciace (2021)

Kniha rozoberá najmä dva dôležité ódinovské mýty: mýtus o jeho sebaobeti na svetovom strome Yggdrasile, a mýtus o získaní básnickej medoviny. Dielo predstavuje vynikajúcu analýza autora a poskytuje jedinečný vhľad do myslenia starých Severanov. 

 

[reklama]

 

Sabina Radeva: Charles Darwin a jeho teória O Pôvode druhov (2021)

Kniha je určená detským čitateľom. S množstvom farebných obrázkov vám pomôže vysvetliť, prečo je prírodný svet taký pestrý. Odporúčam pred návštevou ZOO alebo Prírodovedného múzea. 

 

Jan „Dorian“ Korda, redaktor

Jiří Dynda: Slovanské pohanství ve středověkých ruských kázáních (2019)

Zdaleka nejlepší české dílo na téma východoslovanského náboženství, možná převyšující i zahraniční předchůdce. Detailní, vyčerpávající a s několika podivuhodnými úvahami sahající i za hranice tématu.

 

Claude Lecouteux: The Pagan Book of The Dead (2020)

Přes svůj závadějící název Lecouteux jakého známe z jiných jeho knih: ponořený v originálních pramenech a nebojící se odvrhnout staré koncepty. Skvělý úvod do tenké hranice mezi pohanstvím a křesťanstvím v evropské mytologii smrti a světa zemřelých.

 

Andrea Námerová PhD., archeologička a filologička

MIroslav Michaela, Jan Lomíček, Karel Šíma: Dělej něco! (2021)

Priekopnícka archivársko-historická práca, ktorej téma nebola až do tohto roku spracovaná. Na knihe sa podieľali traja autori a zaznamenáva české a slovenské fanziny. Fenomén fanzinov zažíval svoj vrchol v 90. rokoch, no niektorí vytrvalci pokračujú až do dnešných dní. Kultúre týchto periodík sa venuje formou vedeckej publikácie založenej na systematickom a dlhodobom výskue autorov.

 

 

Denisa Nešťáková a kol.: Moc sexu: Sex a sexualita v moderných dejinách Slovenska. 

Pohľad na sex očami historika. Obsah tvoria zozbierané články od rôznych autorov, historikov ako napríklad – Denisa Nešťáková, Roman Holec, Miroslav Nemec a ďalší. Niečo málo vám napovie aj obsah, z ktorého vyberám napríklad článok – Sexuálna výchova po slovensky. Čím sa Slováci a Slovenky riadili v sexuálnych otázkach. Prostriedky na vydanie tejto knihy sa autori rozhodli nazbierať prostredníctvom projektu Startlab a momentálne už prvé kusy putujú ku svojim predplatiteľom. Obálku knihy vytvoril vyštudovaný klasický archeológ a spolupracovník Lumyd-u František „Frenky“ Hříbal. 

 

Mária Valigová

Liana Rosinová: Čistá biela (je mýtus) (2020)

Zaujímavý pohľad na symboliku bielej. Autorka postupne predstavuje túto farbu-nefarbu z viacerých, často prekvapivých hľadísk, ktoré mali výrazný vplyv na modernú architektúru.

 

Marek Rabij: Život na míru (2021)

Reportáž poskytujúca výborný náhľad do problematiky textilného priemyslu (nie len) prostredníctvom autentických príbehov bangladéžskych robotníkov.

 

-

 

Ak sa vám tento článok páčil a radi by ste vedeli včas i o dalších, sledujte nás na Facebooku, na Instagrame, na Twitteri alebo prostredníctvom newsletteru.

 

Ak oceňujete našu prácu, prosíme, podporte fungovanie projektu na Patreone. Aj symbolický príspevok pomôže.


Odporúčané články:
Komentáre:
Vyhľadávanie

Odoberanie noviniek

Partneri